Lijfrente uitkeren belasting

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Met een lijfrentepolis bouw je met fiscaal voordeel een aanvullend pensioen op. Je betaalt namelijk geen inkomstenbelasting over het geld dat je in een jaar inlegt in de lijfrente. Bovendien valt het opgebouwde kapitaal in de lijfrente niet onder je belastbaar vermogen. Maar over de uitkering van de lijfrente na je pensioen betaal je wel belasting. Hoe belasting over lijfrente precies werkt lees je in dit artikel.

Pensioen gunstig laten uitkeren? Vergelijk direct online de rente en voorwaarden van het grootste aanbod verzekeraars.
Banksparen vergelijken >>

Lijfrente uitkeren belasting

De Belastingdienst ziet de uitkering uit je lijfrente als een vorm van inkomen. Daarom betaal je belasting over lijfrente. De tarieven hiervoor liggen na het bereiken van de AOW-leeftijd lager dan als je nog werkt, dus je betaalt bij uitkering minder lijfrente belasting dan wanneer je direct bij het inleggen zou betalen.

Let op: Start de uitkering van je lijfrente voordat je de AOW-leeftijd bereikt omdat je met vervroegd pensioen gaat, dan betaal je de tarieven voor een werkende.

Betalen lijfrente belasting

Zelf hoef je niets te doen voor het betalen van de belasting over je lijfrente-uitkering. Je verzekeraar, bank of beleggingsbeheerder betaalt deze belasting over lijfrente namelijk direct voordat jij de netto-uitkering ontvangt. Wel geef je deze lijfrente belasting zelf op bij de belastingaangifte aan de hand van het jaaroverzicht dat je van je verzekeraar krijgt.

Lijfrente uitkering belasting – Saldomethode

Soms zijn niet alle lijfrentepremies van de belasting afgetrokken in de opbouwfase. Je betaalde toen dus over (een deel van) de lijfrente al belasting. Betaal je nu weer belasting over de uitkeringen, dan zou je dubbel belasting betalen. In dat geval geldt voor jou de saldomethode voor het berekenen van de belasting over je lijfrente-uitkeringen.

De saldomethode houdt in dat je over het bedrag waarover je al belasting hebt betaald, niet opnieuw belasting betaalt. Stel dat je 10.000 euro aan inleg niet hebt afgetrokken in de opbouwfase. Over de eerste 10.000 euro die je verzekeraar uitkeert, betaal je dan geen belasting. Als je uitkering 2.000 euro per jaar bedraagt, betaal je dus de eerste 5 jaar geen belasting over je lijfrente-uitkering.

Meestal verrekent je verzekeraar, bank of beleggingsbeheerder automatisch de saldomethode als je een Verklaring niet-afgetrokken premie of bedragen invult en inlevert bij de uitkeringsinstantie. Dit formulier vraag je aan bij het belastingkantoor bij jou in de buurt.

Lijfrente belasting - Waar laten uitkeren?

Normaal gesproken keert dezelfde verzekeraar als waar je de lijfrente opbouwt ook uit na je pensioen. Je mag echter ook je lijfrente door een andere verzekeraar uit laten keren of je lijfrente om laten zetten in een bankspaarproduct. Soms hanteert een andere verzekeraar of een bank voor jou voordeliger voorwaarden, zoals lagere kosten bij het uitkeren of een beter rendement.