Vrijstelling banksparen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Met banksparen spaar je geld op een geblokkeerde spaarrekening. Je kunt bijvoorbeeld banksparen voor:

  • een aanvullend pensioen
  • de aflossing van je hypotheek

Elke vorm van banksparen kent zijn eigen fiscale vrijstelling. Dat betekent dat je kunt profiteren van een belastingvoordeel. Hoe de fiscale vrijstelling precies werkt en hoe hoog de vrijstelling voor de verschillende varianten precies is, lees je in dit artikel.

Bankspaarrekening openen?  Vergelijk snel alle aanbieders op rente en voorwaarden. Profiteer vandaag nog!
Hoogste rente banksparen >>

Fiscale vrijstelling banksparen pensioen

De fiscale vrijstelling van banksparen voor een aanvullend pensioen is tweeledig. Allereerst betaal je pas inkomstenbelasting op het moment dat de gespaarde bedragen worden uitgekeerd. Je kunt dus een deel van je brutoloon op een bankspaarrekening storten. Hierover ontvang je uiteraard rente. Daarnaast rekent de Belastingdienst het saldo op de bankspaarrekening niet tot het eigen vermogen in box 3. Je betaalt geen vermogensrendementsheffing over het gespaarde bedrag.

Tip! De vrijstelling geldt overigens alleen wanneer je niet meer pensioen opbouwt dan wettelijk is toegestaan. Hoeveel je precies fiscaal voordelig mag opbouwen, is afhankelijk van je jaar- en reserveringsruimte. Op de site van de Belastingdienst vind je een handige tool waarmee je zelf kunt berekenen hoeveel je fiscaal voordelig kunt sparen voor een aanvullend pensioen.

Banksparen vrijstelling voor aflossing hypotheek

Een tweede vorm van banksparen is banksparen voor de aflossing van je hypotheek. Je betaalt geen belasting over de opgebouwde bedragen en met het gespaarde tegoed kun je belastingvrij (een deel van) je hypotheek aflossen. Vanaf 2020 kun je maximaal 168.500 euro belastingvrij per persoon aflossen. Iedere bankspaarrekeninghouder kan slechts éénmaal gebruik maken van deze fiscale vrijstelling. Ook voor dit gespaarde bankspaarsaldo geldt dat de Belastingdienst het niet tot je eigen vermogen in box 3 rekent.

Om voor deze fiscale vrijstelling in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet namelijk:

  • Een eigen woning bezitten.
  • Een eigenwoningschuld hebben.
  • Minimaal 15 (of 20) jaar achter elkaar bedragen inleggen.
  • De hoogste jaarinleg mag niet meer dan tien keer zo hoog zijn dan de laagste jaarinleg.

Let op: Voor bankspaarhypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, geldt dat ze geen recht op hypotheekrenteaftrek meer genieten. Vanuit dit oogpunt is het dus niet meer voordelig om een nieuwe bankspaarhypotheek af te sluiten.

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de bankspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Banksparen vergelijken >>