Wat is een deposito?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wat is deposito en wat zijn de voor- en nadelen van deposito's?

Naast de gewone spaarrekening, waarvoor geen of nauwelijks beperkingen gelden, bestaan er ook spaarvormen met een aantal voorwaarden en beperkingen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het deposito. Op een spaardeposito zet je een geldbedrag voor een bepaalde periode vast. Over dit bedrag ontvang je een vaste rente. In dit artikel lees je alles over de voorwaarden en krijg je een antwoord op de vraag: wat is een deposito?

Profiteer van de hoogste rente! 
Vergelijk snel het grootste aanbod spaardeposito's en sluit het deposito van jouw keuze direct online af. Deposito rente vergelijken >>

Wat is deposito?

Zoals gezegd, zet je op een deposito een bedrag vast voor een bepaalde periode. Banken bieden verschillende looptijden aan, uiteenlopend van een maand tot 30 jaar. Tijdens de looptijd biedt de bank een rente die tijdens de looptijd gelijk blijft. Stijgt de rente, dan profiteer je hier dus niet van. Maar ook als de marktrente daalt, blijft de afgesproken rente gelijk. Hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente die een bank biedt.

Wat is een deposito? - Overige kenmerken

Een ander kenmerk is dat je geen geld op mag nemen tijdens de looptijd. Hoe streng banken deze regel naleven, verschilt per bank. Bij sommige banken bestaat er geen enkele mogelijkheid om geld op te nemen, terwijl andere banken soepeler zijn. Je mag dan bijvoorbeeld wel tussentijds geld opnemen, maar dan betaal je een hoge boete. Een andere mogelijkheid is dat je bij een tussentijdse opname in moet leveren op de rente. Daarnaast mag je vaak tussentijds geen extra geld op de rekening storten, maar ook hierin verschillen de banken onderling.

Wat is een depositorekening? – Verschillen per bank

Voordat je een spaardeposito opent, kun je het best de verschillende banken vergelijken op een aantal zaken. Natuurlijk wil je het liefst het deposito met de hoogste rente, maar soms kan een ander deposito beter bij je passen. Uiteindelijk levert het deposito met de beste voorwaarden én een hoge rente het meest op. Ga je de deposito’s vergelijken, let dan op:

 • De hoogste rente deposito op een bepaalde looptijd.
 • De manier waarop een bank de rente uitkeert. Sommige banken doen dit maandelijks, andere jaarlijks. Bij een maandelijkse rente kan de rente lager liggen, maar er ontstaat een rente-op-rente effect omdat je na de eerste maand ook rente krijgt over de rente van de maand ervoor. Daarnaast keert de ene bank de rente op het deposito uit en de ander op een andere rekening.
 • De looptijd van het deposito. Sommige banken bieden meer looptijden aan dan andere banken, dus misschien biedt een bepaalde bank niet de gewenste looptijd.
 • De mogelijkheid om tussentijds geld op het deposito te storten.
 • De uitzonderingen waarbij je kosteloos geld mag opnemen van het deposito. Bij sommige banken mag dit nooit, maar bij andere banken bijvoorbeeld in geval van scheiding, werkloosheid of als je een huis gaat kopen.
 • De boete bij tussentijds opnemen van het deposito. De ene bank houdt alleen een deel van de rente in, de andere bank rekent een hoge boete.
Tip! Deposito’s zijn vooral interessant bij een hoge rentestand die naar verwachting zal dalen. Staat de rente laag en lijkt er een stijging op komst? Dan kun je beter even wachten met het afsluiten van een deposito.

Wat is deposito sparen? - Voor- en nadelen

Hieronder staan de belangrijkste voordelen en nadelen van het spaardeposito kort opgesomd.

Voordelen deposito:

 • De zekerheid van een vast rendement, dat je vooraf kunt berekenen
 • Net als alle andere spaarvormen valt het spaardeposito onder het depositogarantiestelsel, dus bij faillissement krijg je het spaartegoed tot 100.000 euro terug
 • Hogere rente als het geld langer vaststaat op het deposito
 • Er bestaan veel verschillen tussen de banken, dus je hebt veel keuze
 • De rente kan niet dalen

Nadelen deposito rekening:

 • Geen profijt van rentestijgingen
 • Je mag geen geld opnemen of tegen een hoge boete
 • Soms geldt er een minimuminleg
 • Je mag geen geld bijstorten
Deposito vergelijken is nu heel makkelijk!Vergelijk eenvoudig online en kies het deposito met de hoogste rente en beste voorwaarden. Deposito sparen >>